Recipes for the home bakers and cake lovers

, ,

Veganske chokoladekarameller

Gennem hele min barndom har min mor og jeg lavet chokladekarameller, som hun også selv er vokset op med. Det er en meget populær juleslik i Sverige som hedder ‘Chokladkola’ (kola betyder karamel på svensk)
Og siden den er så populær (og så god!) burde flere have muligheden for at kunne lave dem selv. Derfor har jeg taget fat i min originale opskrift fra min mormors tid og ændret lidt i den så flere har mulighed for at prøve disse bidder fra chokoladehimmelen. Samtidig med at jeg har gjort hvad jeg kunne for at beholde den originale smag, hvilket heldigvis er lykkedes.

Bruger selv havrefløde når jeg bager, da jeg synes det smager bedre. Har aldrig brudt mig så meget om soya på nogen måde. Ved dog desværre ikke hvor man kan købe dem i DK, og om man overhovedet kan. Jeg køber mine i Sverige. Så hvis du eller nogen du kender planlægger en tur mod nord, så køb nogle stykker med hjem. De holder sig heldigvis et godt stykke tid.

Det kræver ikke at du har et termometer for at lave karamellerne, men det vil helt klart gøre det meget nemmere. Du kan også lave karamelprøven hvor du hælder en teske af karamellen i koldt vand og lader det ligge i ca. 15 sek. hvor du så prøver at trille det til en kugle. Hvis den kan trilles til en blød og elastisk kugle er karamellen færdig, ellers skal karamellen koges lidt endnu.


Veganske Chokoladekarameller

Forfatter: Aslaug
Bløde veganske 'fløde-krameller', som smager fuldstændig som de originale chokoaldekarameller. Opskriften kommer fra min mors familie i sverige, og på svensk hedder de originalt Chokladkola. Er vokset op med at de laves hver jul, og de er blevet lidt af en juletradition.
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 30 minutter
Ret julekonfekt, slik
Køkken Nordisk, Svensk
Antal 75 stk

Udstyr

 • Bolsje-termometer (kan godt laves uden)
 • Tykbundet gryde
 • Bagepapir
 • Firkantet fom 30x25cm

Ingredienser
  

 • 100 g plantemargarine
 • 3 spsk kakao
 • 3,5 dl sukker
 • ½ spsk vaniljesukker
 • 1 dl lys sirup
 • 2 dl plantefløde min. 26% soya- eller havrefløde
 • 2 spsk glykose sirup

Sådan gør du
 

 • For en form på 30x25cm med bagepapir
 • Smelt margarinen i en tykbundet gryde.
 • Tilsæt de resterende ingredienser i gryden og rør godt sammen.
 • Kog op under omrøring. Vigtigt du rører rundt, så det ikke brænder på.
 • Kog massen til den når en temperatur på 125°C. (Tager ca 8 minutter) Eller til den klarer TESTEN.
 • TESTEN = Tag lidt med en ske og hæld det ned i et glas med koldt vand og lad det ligge i 15 sek. Hvis den kan trilles til en blød og elastisk kugle er karamellen færdig. Hvis den løber skal karamellen koges lidt længere.
 • Hæld massen over i den bagepapirs-beklædte form. VIGTIGT! Du må absolut ikke skrabe bunden af gryden når du hælder karamellen over i fadet. Du risikere at al karamellen krystaliserer hvis du gør det. Skrab det hellere ud på en tallerken ved siden af.
 • Lad den stå og køle, til den er fast og til at håndtere.
 • Klip eller skær dem ud i mundrette størrelser. Pak den evt. ind i slik-papir eller bagepapir du har klippet i små stykker. Brug IKKE madpakkepapir, da det sætter sig fast på karamellerne, og ikke er til at få af.

Noter

Ved at tilsætte glykose, minsker man risikoen for at karamellen krystaliserer. 
Karamellerne holder i ca 14 dage, før de krystaliserer. 
Men de er for det meste spist op inden da.
Velbekomme og glædelig jul.
Keyword chokolade, jul, karamel, konfekt

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!

/Aslaug

Flere lækkerier

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Cecilia Aslaug Bendixen

Bage blogger og mad fotograf

Hej og velkommen til min bageblog Aslaug’s Bakery.
Her finder du opskrifter på brød, kager og en masse søde sager.

Jeg startede denne bage-blog tilbage i 2017. Jeg havde lige droppet ud af min konditor uddannelse grundet stress og angst. Og bagning var en af de få ting der stadig holdte min livsgejst oppe.
Så valgte at starte denne blog for at kunne samle alle mine opskrifter et sted og for at dele min erfaring og passion for bagværk med andre.

Glæder mig til at dele glæden ved bagværk med dig.

Cecilia Aslaug Bendixen

Personlige favoritter

A balanced diet is a cookie in each hand.

Udforsk