Recipes for the home bakers and cake lovers

, ,

Chokoladekarameller

Juleslik! Glem alt det købestads og lav disse skønne flødekarameller med kakao. Lækre bløde karameller med en fyldig smag fra fløden og kakaoen.
Min mor og jeg har lavet disse hver jul igennem hele min barndom. Det er en opskrift fra Sverige, så egentlig hedder de ‘Chokladkola’ da kola betyder karamel på svensk.
Og de er da også et kæmpe hit hvert år. Behøver aldrig at være bange for at lave for mange. På mystisk vis er de alle altid væk inden julen er over.
Det kræver ikke at du har et termometer for at lave dem, men det vil helt klart gøre det meget nemmere. Du kan også lave karamelprøven hvor du hælder lidt af karamellen i koldt vand og lader det ligge i ca. 15 sek. hvorefter du så prøver at trille det til en kugle. Hvis den kan trilles til en blød og elastisk kugle er karamellen færdig, ellers skal karamellen koges lidt endnu.

Prøv denne veganske og laktosefrie version. Smager fuldstændig af det samme. Så bliver du ikke snydt for denne herlighed.


Ingredienser
Bliver til ca. 75 stk

100 g smør
3 spsk kakao
3,5 dl sukker
1 spsk vaniljesukker
1 dl lys sirup
2 dl piskefløde
2 spsk glukosesirup eller honning

Fremgangsmåde

  • Smelt smørret i en tykbundet gryde.
  • Rør i øvrige ingredienser.
  • Bliv ved med at røre mens den koger.
  • Kog blandingen til den når en temperatur på 125°C eller til at du kan hælde lidt fra en ske ned i koldt vand og lad det ligge i 15 sek. Hvis den kan trilles til en blød og elastisk kugle er karamellen færdig, ellers skal karamellen koges lidt endnu. Skal koge i ca 8 min.
  • Hæld karamellen op i en form dækket med bagepapir, ca. 30×25 cm. og lad den køle helt af. Du må IKKE skrabe bunden eller siderne, da det kan resultere i at hele karamellen krystalliserer. Skrab det hellere ud på en tallerken.
  • Klip eller skær karamellen i passende stykker og pak dem ind i slik-papir eller bagepapir der er klippet i små firkanter.
    (IKKE madpakkepapir da det sidder fast på karamellerne!!)

Ved at tilsætte glukose eller honning mindsker man risikoen for at karamellen krystalliserer.
De kan holde i ca 14 dage inden de begynder at krystallisere.

Velbekomme og glædelig jul

Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!

/Aslaug

Flere lækkerier

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Cecilia Aslaug Bendixen

Bage blogger og mad fotograf

Hej og velkommen til min bageblog Aslaug’s Bakery.
Her finder du opskrifter på brød, kager og en masse søde sager.

Jeg startede denne bage-blog tilbage i 2017. Jeg havde lige droppet ud af min konditor uddannelse grundet stress og angst. Og bagning var en af de få ting der stadig holdte min livsgejst oppe.
Så valgte at starte denne blog for at kunne samle alle mine opskrifter et sted og for at dele min erfaring og passion for bagværk med andre.

Glæder mig til at dele glæden ved bagværk med dig.

Cecilia Aslaug Bendixen

Personlige favoritter

A balanced diet is a cookie in each hand.

Udforsk