Et mørkt rum kun oplyst af en brud i hvid kjole med lys i håret og et følge med lys i hænderne, nogle med kurve fyldt med lussekatter, brunkager og andre lækkerier. Mens der synges at lyset bæres ind. Lucia-aften
Originalt en svensk tradition, som vi med glæde har taget til os i resten af norden.
Hvis man går helt tilbage i tiden, så stammer traditionen nok originalt fra vikingetiden. Der var den bare bedre kendt som midvinter. Man festede hele natten og man fejrede at lyset ville komme tilbage og at nætterne ville blive kortere. Dengang lå den nemlig omkring den 13. december, mens nu falder den enten den 21. eller den 22. dec. Men man holdte alligevel fast i den 13. december og dens mange traditioner.
I 1900 tallet kom den tradition som vi idag kender som Lucia, og inden for de næste 20 år spredte traditionen sig til Danmark, Norge, Finland og sidst, men ikke mindst, America.
Og en ting der hører sig til er luciaboller, eller som de hedder på svensk, lussekatter.
En sød bolle med safran, oftest formet som et s, med rosiner i. Det er ikke en hemmelighed at svenskerne er meget glade for deres krydderier. Vi plejede også at bruge det meget mere i det danske køkken nogle 100’ede år tilbage. Men er desværre gået i glemslen, og bruges stort set kun til jul, hvis de overhovedet bruges mere. Men en af de krydderier svenskerne er specielt glade for (ud over kardemomme) er safran. Faktisk er Sveriges forbrug af safran ca 5% af verdensproduktionen, hvilket svarer til ca. 10-12 ton safran om året. Og det meste bliver brugt til lussekatter i julen.
I år har jeg prøvet mig lidt frem og blevet lidt inspireret af en bager fra Svergie, som snakkede om hvad de gjorde når de skulle bage lussekatter i bageriet. Og da nævnte han at de lavede de klassiske men også nogle med remonce. Så nu har jeg prøvebagt, og prøvebagt og prøvebagt igen, for at finde frem til en opskrift hvor man fik sødmen og den karamelliserede smag fra borgmestermassen, men uden af det overdøvede smagen af safran, som kendetegner hele bollen.
Lussekatter med borgmestermasse – Luciaboller
Udstyr
- Røremaskine (kan også ælte i hånden, men tager lang tid)
- Kagerulle
Ingredienser
safran-sukkerlage
- 50 g sukker
- 50 g vand
- ½-1 g safran
Dej
- 500 g mælk
- safran-sukkerlage afkølet
- 1 æg
- 50 g gær
- 100 g sukker
- 1 tsk salt
- 550-600 g hvedemel
- 100 g smør
Borgmestermasse
- 100 g marcipan
- 100 g sukker
- 100 g smør stuetemp.
- 2½ spsk rasp
- 1 spsk vand
Andet
- 1 æg til pensling
- vand
- ½-1 dl rosiner 2 stk pr. lussekat (luciabolle)
Sådan gør du
Safran-sukkerlage
- Start med at koge vand og sukker op i en gryde.
- Når det koger, fjernes den fra varmen og safran røres i.
- Lad det stå og trække i gryden, mens det køler ned, i 5-10 minutter.
Dej
- Hæld mælken ned i gryden til safran-sukkerlagen. Rør godt rundt, så der ikke sidder safran tilbage i gryden.
- Hæld safran-mælken ned i røreskålen. Rør derefter æg, gær, sukker og salt i.
- Tilsæt melet og rør sammen til en dej.
- Tilsæt sidst smørret i små tern. Ælt dejen i 15-20 minutter, til den bliver glat og elastisk. Dejen skal slippe bunden af skålen når den æltes på maskinen. Lav fyldet imens dejen æltes.
Borgmestermasse
- Ælt marcipan og sukker sammen til der ikke er flere klumper.
- Tilsæt det bløde smør og ælt til der ikke er flere smørklumper.
- Tilsæt rasp og vand, og rør til en ensartet masse.
Lussekatter
- Tag dejen ud på et let melet køkkenbord og dæk den med en plastikpose der er klippet op. Lad hvile i 15 minutter.
- Rul dejen ud til et rektangel på et let melet bord. Mål 50cm x 30cm
- Smør borgmestermassen ud over hele dejen. Fold den øverste ⅓ af dejen ned over sig selv, så den nu er 50cm x 20cm. Og folde derefter den nederste del af dejen over sig selv, så den nu er 50cm x 10cm.
- Rul dejen ud så den bliver 50cm x 15cm. Skær strimler af dejen, som er 2 cm bredde.
- Nu er det tid til at rulle dejen. Først ruller den en ene ende ind mod midten, og derefter vende du den om og ruller den anden ende mod midten, så det danner et s. Sådan fortsætter du med alle strimlerne.
- Læg dem efterhånden sm du ruller dem, på en bageplade beklædt med bagepapir. Tryk dem lidt flade og jævne på pladen.
- Pisk et æg sammen med lidt vand. Pensl alle lussekatterne med æggevandet.
- Lad dem hæve i 1-2 timer, til de har hævet til næsten dobbelt størrelse.Imens ligges rosiner i en lille skål eller et glas og dækkes af vand. lad dem ligge i blød i 1-2 timer, mens lussekatterne hæver. Dette gør vi så rosinerne ikke brænder på i ovnen, og holder sig saftige.
- Sæt ovnen på 180°C alm. ovn.
- Når lussekatterne har hævet så pyntes de med rosinerne. To rosiner pr. lussekat, en i midten af hver svirvel. Tryk dem godt ned, så de ikke falder af når de hæver op i ovnen.
- Pensl evt. lussekatterne en ekstra gang med æggevandet.
- Bag lussekatterne i 12-15 minutter ved 180°C alm. ovn, til de har fået en let gylden farve.
- Lad lussekatterne køle lidt af inden servering. Smager bedst lune og nybagte.
Noter
Faktisk er det bedst at fryse dem ned, hvis man ikke spiser dem samme dag.
Når de så skal spises, tøs de bare op på køkkenbordet. Og så kan du vælge at lune dem i ovnen for at give dem lidt bage-skorpe eller i microbølge-ovnen hvis det bare skal gå hurtigt. I Danmark er safran meget dyrt, sammenlignet med i Sverige. Og derfor er der mange der undlader at bruge safran i deres luciaboller (lussekatter), og i stedet bruger de gurkemeje for at give dem den gule farve. Men safran er ikke kun i for at give farve, men mest af alt smag. Safran har en helt unik kryddersmag, som ikke kan erstattes af andet.
Så hvis du virkelig gerne vil have rigtige luciaboller (lussekatter) så burde du prøve at bruge rigtig safran i dejen.
Velbekomme, og glædelig jul og lucia aften.
Lyst til at vise mig dine kreationer? Så tag mig på instagram @aslaugsbakery, facebook Aslaug’s Bakery, eller på TikTok @aslaugsbakery. Ville elske at se dem!
/Aslaug